Att få tillbringa några dagar i Annecy, även kallad världens vackraste stad, tillhör livets absoluta höjdpunkter. Det känns i själen, hjärtat och magen. Här finns allt, både för gourmeten, för turisten och för motionären.
I Annecy välkomnas man alltid stort. Kanske inte alltid av vädergudarna men dock av atmosfären, vänligheten, trivsamheten och av fransmännens outröttliga matlagningskonst. Vädret är inte anledningen till att man beger sig till Annecy, sommartid kan det snabbt växla från medelhavsvärme till svensk sommar.
Annecy är belägen i Östra Frankrike i regionen Savoie, 450 m över havet. Med sina 50 000 invånare har Annecy vuxit snabbt och blivit en viktig stad i regionen. Annecy är en populär studentstad, både för franska men framför allt för utländska ungdomar.

Området ligger stax utanför Schweiz och det franska köket har därför starka schweiziska influenser. Man äter ost, mycket och ofta. Fondue Savoyarde (ost i fonduegrytan) och Raclette är vanligt förekommande rätter. De vanligaste ostarna är getost, Reblochon, Tomme de Savoie och Beaufort. Regionen är också känd för sin skinka, en rökt som påminner om Parmaskinka. Vinerna är lätta och fruktiga. Bland de röda rekommenderar vi gärna Mondeuse och Gamay och bland de vita Gringet och Jacquère.

Vi befinner oss strax utanför Annecy, i Veyrier-du-Lac på väg mot Talloires. Här uppe har man den mest bedårande utsikt man kan tänka sig över Annecysjön, 14 km lång och 3,5 km som bredast och som anses vara Europas renaste sjö. Även en dag som denna då molnen breder ut sig och temperaturen sjunker, fascineras man av utsikten. Här, i utkanten, finns det stjärnkrogar, t ex Marc Veyrat och Auberge de l´Edrian som nyligen förärades tre stjärnor i Guide Rouge.

Turistbyrån i Annecy: 04 50 45 00 33, fax 04 50 51 87 20.

Maria Dahlquist
2000-07-09