Det är märkligt att ingefära, som har en så särpräglad smak, passar till nästan allt. Lika gott i skaldjurssåsen som i pepparkakorna. Här blandar vi färskriven ingefära i en gammaldags glassmet. Mycket gott i kombination med chokladsåsens kraftiga smak.

Glass på ingefära
Receptet på chokladsåsen brukade förr stå på kakaoförpackningarna. Knappast min egen uppfinning alltså, men så genialisk att receptet bör spridas så mycket som möjligt. Naturligtvis passar såsen till alla möjliga glassdesserter. God också till inkokt eller konserverad frukt. (Receptet kommer från Medelhavsmat för svenska kök)

Ingefärsglass:
3 äggulor
1 1/4 dl florsocker
1 1/2 msk riven färsk ingefära
3 dl vispgrädde

Mörk chokladsås:
1 dl kakao
1 dl strösocker
1 dl vatten
1 msk smör
ev 1-2 msk konjak, whisky eller rom

Ingefärsglass
Vispa äggulor och socker vitt och pösigt. Rör ner ingefäran. Blanda noga. Vispa grädden för sig och blanda med äggkrämen. Frys glassen i minst 5 timmar. Rör om några gånger i början av infrysningen. Låt glassen tina något före serveringen. Skeda upp den i en serveringsskål och servera med chokladsåsen vid sidan om.

Mörk chokladsås
Rör ihop kakao, strösocker och vatten i en kastrull. Låt koka upp under omrörning. Sjud tills såsen tjocknar. Ta kastrullen från värmen och vispa i smöret. Smaka eventuellt av med lite konjak, whisky eller rom. Servera såsen varm.

M Ankarloo
2000-08-06