Det finns många olika sorts antioxidanter, de viktigaste är karotenoider och flavonoider. I frukt och grönsaker finns gott om antioxidanter som skyddar mot skadliga fria syreradikaler.
Radikalerna bidrar till att blodkärlen slammar igen. Karotenoider finns i bland annat morötter, mango och röd och gul paprika. Flavonioder finns i till exempel citrusfrukter, röda druvor samt i svart och grönt té. Antioxidanten i tomater heter lykopen. För att du ska kunna tillgodogöra dig lykopenet måste du först hetta upp tomaterna. Tomatsoppa innehåller därför gott om lykopen, likaså kan du koka upp tärnade tomater i pastan eller pastasåsen, smaksätta med tomatpuré etc.
Rött vin innehåller varierande mängder antioxidanter, beroende på vilka druvor som använts, samma sak gäller för druvsaft. Någon officiell förteckning över viner med extra mycket antioxidanter finns dock tyvärr inte. För dig som älskar choklad är det skönt att veta att kakao innehåller antioxidanter, varför choklad passar bra att festa på. Nackdelen är att kakao också innehåller en hel del mättat fett. Chokladkakor och chokladpraliner innehåller också en hel del socker - välj därför så mörk choklad som möjligt.

Köp rätt mat!
De allra flesta grönsaker, rotfrukter och frukter innehåller antioxidanter. Det är bara att välja - allt efter årstid! I grönsaksdisken finns: gröna bladgrönsaker, lök, vitlök, vitkål, grönkåI, savoykål, salladskål, brysselkål, broccoli, tomater, paprika, morötter, persilja, sparris, fänkål, purjolök och kålrot.
I fruktdisken finns massor med antioxidanter: äpplen, päron, bananer, röda druvor, citrusfrukter, ananas, kiwi, mango, sharon och honungsmelon.
Drycker som innehåller antioxidanter: druvsaft, rött vin, svart och grönt te. Torkade bönor innehåller också gott om antioxidanter. Bönor kan användas på en mängd olika sätt, till exempel i soppor, sallader och grytor.

Matklubben
2001-02-11