Det är så kul med alla recept som kommer till oss varje dag! Desto svårare är det att utse en vinnare. Grattis Jessika till din laxlasagne!

Laxlasagne
En mager och lite annorlunda variant på lasagne. Kan självklart göras även med fetare ingredienser för den som föredrar det.

180-190 g färska lasagneplattor (motsvarar ca ¾ fp)
400-500 g färsk lax, skinn och benfri
drygt 100 g färsk babyspenat
ca 1 dl tärnad fetaost, 3%
1-1,5 burk crème fraîche, 2-8%
1 fp (2,5 dl) färdig mild citronsås 5% (finns i mejerikylen i butiken)
2 msk pressad citron
0,5 dl riven ost 17%
1 tsk olja till formen
salt och peppar

Sätt ugnen på 200 grader. Ta bort skinn och ben från laxen och skär den i ca 1,5 cm tärningar. Ta bort kraftigare stjälkar från spenaten och strimla den. Dela fetaosten, halva storleken är lagom. Värm citronsåsen i en kastrull. Rör i crème fraîchen och den pressade citronen. Smaka av. Eventuellt kan mer citron behövas men tänk på att fetaosten är salt och att spenat kan ha en ganska stark smak så krydda försiktigt i övrigt. Smörj en ugnsform med oljan. Lägg ett lager med lasagneplattor i botten. Lägg på hälften av laxen, spenaten och feta osten. Slå över knappt hälften av såsen. Upprepa ytterligare ett varv. Avsluta med ett lager lasagneplattor och ?ringla? den sista lilla skvätten sås över. Strö över osten. Gratinera i ugn ca 20 min. Servera med sallad.

Matklubben
2004-05-15