Årets fest är i antågande. Hela veckan kommer du att få förslag på tilltugg, nattamat, buffé och menyer. Dags för fest!

Förberedelser
Att förbereda en nyårsfest är bland det roligaste jag vet, redan när man börjar fundera över om det är dags för temafest, 5-rätters middag eller cocktailparty. Vad man än väljer är det speciellt med nyårsfirande och jag tycker alltid att vissa detaljer är självklara såsom inbjudningskort, klänning och kavaj, drinkar och ABBAs Happy New Year.
Nyårsfirande kan ju tyvärr bli lite för pretentiöst. Man sak summera året som gått, planera året som kommer och dessutom är förväntningarna på årets festligaste kväll skyhöga. Hur gör man då för att infria i alla fall en del av dessa förväntningar? Det finns en del enkla knep.

Partyknep
Be gästerna att i förväg meddela sina 5 favoritlåtar. Spela in dem på band om du har gott om skivor eller ladda ner dem från Internet. Vips har du musiken klar, gästerna får den musik de vill ha och de känner sig delaktiga långt före festen! Säkert partyknep. Nästa musikknep är salsa. Leta upp en i bekantskapskretsen som kan dansa salsa och låt honom/henne lära ut sina kunskaper natten lång...
Dukning. Serverar du en sittande middag är det roligt med personliga placeringskort. Skriv namnen på stenar, snäckskal, musselskal eller på snygga partyhattar... Dekorera bordet med glitter, stjänor, löv eller annat som hör festen till. Tänk även på ljuset. Det får inte vara för ljust, hellre många stearin- eller värmeljus som alltid skapar en välkomnande stämning.
Dryck. Tyvärr är denna detalj alltid en bra partyfixare. Drycken måste däremot inte vara alkoholstark, lägg ner lite tid på dem istället, med lite roliga glas, frukter, blommor, färger osv. Roliga glas kan du införskaffa på loppmarknader eller antikaffärer. Du måste inte heller ha en massa olika spritsorter hemma, variera dig istället med olika juicer och tillbehör. Att få ett glas i handen direkt innanför dörren är den bästa starten på en fest! Gott nytt år!

Maria Dahlquist
2000-12-25