Markus Aujalay från Operakällaren i Stockholm har i hård konkurrens med övriga finalister utsetts till Årets gröna kock 2000. Han vann med sin gröna meny, bestående av en förrätt med tre tapas, en huvudrätt och en dessert.

Vinnaren för den gröna matlagningen framåt
Tävlingsuppgiften för de sex finalisterna var att av förutbestämda råvaror tillaga en grön trerätters meny för 10 personer.
På 3 timmar skulle finalisterna laga tre tapas som förrätt, en hvudrätt och en dessert.
Juryns ordförande Verner Wögeli säger att Markus rättter var genomtänkta och och utförda på en hög nivå, samt att kompositionen och smaken var bra.
Markus Aujalays förrätt med tapas var "Ragu på vita bönor med paprika, citron och koriander", "Marinerade morötter i pak soi blad med rostade sesamfrön och balsamicovinegrett", samt "Liten omelett på färskpotatis med dill och vattenkrasse"
Som huvudrätt lagade han "Grillad majrova med champinjoner och ruccolasallad, spenat och kesofyllda tortllini med tomatconfit och sås på mandlar och basilika". Till dessert bjöds juryn på en "Varm chokladfondant med jordgubbar i sås på lakritsthé och dragon, samt en kall ananasconsommé med vanilj".

En matresa i pris
Markus vinner en kulinarisk studieresa till den världsberömde, tvåstjärnige kocken Martin Berasategui på Restaurante Martin Berasatagui de Lasarte utanför Bilbao i Baskien.

Margareta Schildt-Landgren
2000-05-12