I tisdags tog Christian Hellberg från Restaurang Trädgårn i Göteborg hem segern med halstrad rimmad torsk med tomat- och timjanmojjo, ragu på sparris och jordärtskocka och mandelpotatis- och blomkålspuré!
På andra plats kom Paul Svensson från Bon Lloc i Stockholm och på tredje plats Marco Baudone från Operakällaren i Stockholm. Finalen hölls i Eriksbergshallen i Göteborg där åtta finalister deltog. De åtta kockarna skulle på tid - fem timmar - laga en varmrätt baserad på torsk och en street food-rätt, det vill säga ett lunchsnabbmål, bestående av soppa med tillbehör. Rätterna presenterades en efter en för juryn med 15 minuters mellanrum.
Christian Hellbergs street food-rätt var en citron- och körvelsoppa som serverades med kycklingrulle smaksatt med ingefära samt en grönsaks- och färskostfylld krutong. Vinnaren Christian Hellberg är 27 år gammal och kommer från Fjällbacka. Han har gått kockskola i Uddevalla och arbetat på flera kända restauranger i Göteborg samt på hotell i Frankrike. Hans styrka som kock är att han har lätt för att samarbeta med andra och behåller lugnet i stressade situationer.

Juryn
Juryns motivering löd: "Av fantastiska råvaror har vinnaren komponerat en enkel välsmakande festrätt med bra balans samt en intressant street food-rätt i ett bra möte mellan svenskt kök och asiatiska vindar. " Årets Kock-tävlingen hölls för 18:e gången och för första gången i Göteborg. Juryn bestod totalt av 18 personer med Gert Klötzke som juryns ordförande. En jurygrupp bedömde varmrätten - modern svensk mat - och en jurygrupp bedömde street food-rätten.Svenska mästaren i professionell matlagning erhåller Gastronomiska Akademiens Mejerimedalj, titeln Årets Kock 2001 samt en studieresa till ett gastronomiskt intressant land.

Maria Dahlquist
2001-02-01