Den 30 januari 2001 avgörs det svenska mästerskapet i professionell matlagning ? Årets Kock 2001. I år är tävlingen förlagd till Hotell 11/Eriksbergshallen i Göteborg.
De åtta finalisterna ska på tid ? fem timmar ? laga en varmrätt baserad på torsk och en Streetfoodrätt, det vill säga ett lunchsnabbmål, bestående av soppa. Rätterna presenteras en efter en för en jury, som består av Sveriges samlade matelit från både Gastronomiska Akademien, Sveriges Kökschefers Förening, Föreningen Årets Kock och Matmaffian.
I juryarbetet deltar dessutom vår matintresserade handelsminister Leif Pagrotsky. Juryns ordförande är Gert Klötzke. Turordningen avgörs genom lottning på finaldagens morgon.Juryns ordförande är Gert Klötzke. Tävlingen avgörs samma kväll vid en prisutdelning och galamiddag. Staffan Ling håller i konferencierskapet.
Söndag den 4 februari 2001 klockan 19.00 sänder TV4 ett program från tävlingen och prisutdelningen på Hotell 11/Eriksbergshallen. Den nykorade svenske mästaren vinner, förutom Gastronomiska Akademiens Mejerimedalj, en studieresa till ett gastronomiska intressant land.

Maria Dahlquist
2001-01-15