Det har ju blivit så populärt med asiatisk mat, inte bara kinesiskt, japansk och thailändsk utan även fillipinsk, vietnamesisk och indonesisk. Men många undrar, vad ska vi laga till dessert?

Kokospudding
4 personer
400 ml kokosmjölk
425 gr mangoskivor i sockerlag
2 1/2 dl socker
1 dl vispgrädde
1 msk gelatinpulver

Blanda gelatinpulvret med 1 dl vatten i en skål och låt stå några minuter. Överför sockret till 2 1/2 dl vatten. Koka en minut och tillsätt därefter kokosmjölken och gelatinlösningen. Fortsätt att under omrörning koka några minuter. Blanda i grädden och överför allt till en lämplig form och låt svalna. Lägg mangoskivorna i formen (hacka mangoskivorna om så önskas). Låt stå i kylen i minst 5 timmar.

Mangostansorbet
6 mangostanfrukter
saften av 1 lime
ca 1 1/2 dl brun farin

Skär med vass kniv av ett tjockt lock på frukterna. Ta ut det vackra vita köttet som sitter i 4-6 klyftor. Avlägsna eventuella kärnor och spara skalet. Lägg fruktköttet, limesaft och socker i en matberedare och kör till det är väl blandat. Om det blir för sött, kan du tillsätta vytterligare limesaft. Häll massa i en glassmaskin och kör tills sorbeten har en finkornig konsistens. Det går även bra att frysa den i frysen vilket tar 2-3 timmar och du behöver då röra en gång i halvtimmen. Fyll mansostansskalen med sorbeten och servera!

Maria Dahlquist
2001-07-12