Vill man fördärva ett mousserande vin eller champagne, ska man skaka flaskan, dra ut korken så den flyger genom rummet och skulle kunna skada vem som helst och så att alla runt omkring dränks av en kaskad champagne. Häll den sedan i ett skålformigt glas som helt felaktigt tros vara utformat för champagne men som kommer att göra den avslagen på nolltid!


Hur man öppnar man den?

Se först till att vinet är ordentligt kylt så att det inte skummar ut. Skaka inte flaska och försök hålla den så stilla som möjligt. Champagne är ett mousserande vin som bygger upp ett tryck inne i flaskan. Det är därför som champagneflaskor är extra tjocka och korken ombunden med ståltråd. Ha en linneservett nära tillgänglig och håll den gärna lite försiktigt över korken om du är rädd att få den i ansiktet. Vrid loss ståltråden från flaskhalsen och ta bort den. Ta också bort all folie eller metall som täcker korken. Håll flaskan stadigt och vrid på flaskan, inte på korken. Det ska höras så lite som möjligt när korken lämnar flaskan, bara ett litet puff. Häll sakta upp champagnen i ett högt glas (flûte) som håller kvar bubblet. Vinet avnjuts alltså bäst i ganska höga och smala glas.

Maria Dahlquist
2003-12-28