Alla är mycket välkomna att dela med sig av sina egna recept till Matklubben. Det är viktigt att recepten är skrivna på ett logiskt och enkelt sätt. Det är bra att känna till för alla som vill skicka in recept till Matklubben, så blir det inga missförstånd.

Ingredienser i ordningföljd
Det är bra att ordningen i ingrediensförteckningen helt följer ordningen i själva tillagningsanvisningen. Helt enkelt skall smör stå före lök i ingredienslistan om det skall tillagas före i receptet. På så sätt vet man också bättre att man inte glömmer bort någonting.
Mått och/eller vikt? Vissa råvaror, som t ex mjöl får en mer exakt angivelse om mängden anges i vikt. När man gör recept för hemmabruk är det emellertid bäst att ange både mått och vikt, då många inte har någon tillförlitlig våg hemma.
Ange ugnstemperatur i tid. För den ovane "kocken" är det viktigt att det står inne i receptet att det är dags att sätta på ugnen. Annars har kanske tiden gått iväg för jäsning av bröd eller liknande och ugnen står kall när det är dags att använda den.
Hur skall det färdiga resultatet vara? Ett optimalt recept ger en fingervisning om tid för kokning eller gräddning. Det är alltid önskvärt att man beskriver hur t ex brödet skall se ut eller att det skall låta ihåligt i botten, när det är färdigbakat. Då slipper man tveka.

Matklubben
2006-09-20