Bagels har verkligen blivit en bestseller här i Sverige. Har du inte möjlighet att besöka ett bagelcafé kan du givetvis göra dina egna bagels. Fyll dem med cream cheese, lax, salami, pesto eller vilket du föredrar.


Bagels
25 g jäst
5 dl vatten (37 grader)
2 msk olja
1 msk salt
2 msk sirap eller socker
13-14 dl vetemjöl special
ev sesam- eller vallmofrö till garnering

Smula sönder jästen i en bunke. Rör ut jästen med lite av vattnet. Tillsätt resten av vattnet, olja, salt, sirap eller socker och nästan allt mjöl, spara lite till utbakningen. Arbeta ihop degen tills den blir smidig. Täck över och låt jäsa 1 timme.Ta upp degen på mjölat bakbord och forma den till en längd. Dela den i 12 bitar. Forma runda bullar och platta till dem lite. Stick hål i mitten med hjälp av ett finger, bestickskaft eller annat. Hålet måste göras större än man vill ha det efter gräddningen, när degenjäser krymper hålet
Lägg bröden på mjölat bakplåtspapper, täck över och låt jäsa ca 15 min. Sätt ugnen på 225 grader.Koka upp vatten i en vid gryta. Lägg i 2-3 ringar i taget och koka ca 2 min på varje sida. Lägg dem på plåtar med bakplåtspapper. Strö ev över sesam- eller vallmofrö. Grädda i mitten av ugnen 15-20 min, tills de har fått fin färg. Låt kallna på galler under bakduk.

Grissini
50 g jäst
3 dl vatten (37°)
1/2 dl olja
2 tsk salt
1 msk socker
1 ägg
10-11 dl vetemjöl
(mjölk till pensling, fingersalt, sesam- eller vallmofrö riven ost, t ex parmesan)

Rör ut jästen i fingervarmt vatten. Tillsätt olja, salt, socker, ägg och nästan allt mjöl, spara lite till utbakningen. Arbeta ihop till en smidig och fast deg. Täck över och låt den jäsa ca 30 min. Ta upp degen på mjölat bakbord och dela den i 5 delar. Dela varje del i 10 bitar. Rulla ut dem till smala stänger, lika långa som bakplåtens bredd (smord eller täckt med bakplåtspapper). Pensla ev med mjölk. Strö ev över lite salt, sesam- eller vallmofrö eller riven ost. Grädda i 175° ugnsvärme, i mitten av ugnen, 20-25 min. Låt kallna på galler utan att täcka över. Förvara brödpinnarna torrt.
TIPS: Rulla tunna skivor parmaskinka och/eller parmesan och pesto runt pinnarna och servera som drinktilltugg.

Maria Dahlquist
2004-02-17