Det finns idag många barskolor runt om vårt land för yrkesmässigt bruk. Tyvärr kan det vara svårt att finna barskolor för amatörer men här kommer en liten minibarskola som ni kan ha både nytta och glädje av vid framtida fester!
Utrustning
Som amatör i drinkblandning kan man kanske aldrig riktigt nå de proffesionella men som ett första steg gäller inköp av bra utrustning. Följande saker är ett måste anser jag:
1. Shaker ? 3 delad traditionell med behållare, sil och lock.
2. Rörglas ? Ett kraftigt glas som rymmer minst 0.7 l gärna med pip.
3. Cocktailsil ? att användas att sila upp drinkar från rörglaset.
4. Rörsked ? vanligen 30 cm med ?vridet? skaft och metallplatta i änden.
5. Plast prylar för istillverkning. Stora och kompakta isbitar är bra!
6. Mätglas ? En amatör klarar ejhälla på frihand om man vill skapa den riktiga smaken.
7. Ishink ? Inte ett måste men att ha lite ordning på isen skadar inte och dessutom smälter den inte lika fort.
8. Glas -Man måste inte ha 15 olika glastyper hemma men vanliga ?grogglas? (highballglas), whiskyglas och cocktailglas (Martiniglas) är ett måste om man vill kunna tillreda de vanligaste drinkarna.
Det vanligaste sättet att tillreda en drink på är att ?bygga? den över is. Man häller helt enkelt ingredienserna direkt i de isfyllda glasen och rör om. Denna metod behärskar alla och är även ute på krogen vanligast. Vanligtvis består den av 2 ingredienser. Oftast har man inte tillgång till samma utrymme hemma som i en bar, ej heller den mångfald av produkter, men med enkla medel kan man imponera på sina gäster. Vi ska börja med att lära oss de vanligast sätten att tillreda drinkar på.
När man har klara ingredienser bör man röra drinken vad gäller cocktails företrädesvis. Vissa klara cocktails skulle bli grumliga av skakande och dessutom blir drinken vattnigare när man skakar den. Cocktails är vanligtvis alkoholstarkare än longdrinks.
När ska man skaka? När ska man röra?
När man har flera grumliga ingredienser som man vill blanda skakar man drinken. Skakningen ger dessutom ofta en trevligt utseende eftersom luften bidragit till att skapa ett skum som lägger sig på toppen av drinken.
Hur skakar man ?
1. Tillsätt is i shakers metall behållare (ca hälften inte mindre).
2. Tillsätt den billigaste ingrediensen först och avsluta med den dyraste. Skulle man göra fel slipper dyr likör gå till spillo.
3. Fyll inte shaker med för full. Om detta sker kommer den att läcka omedelbart.
4. Tillslut shakern noga och skaka kraftfullt med båda händerna ca 5 ? 10 sekunder.
5. Häll upp omedelbart i glas som du förberett innan. (vänta ej då smälter isen).
6. Isen du använt att skaka drinken med är förbrukad och skall inte användas till den färdiga drinken (tag ny?färsk?is till den).
Hur rör man?
1. Tillsätt is i rörgaset. Använd gärna mer is än vid skakning.
2. Innan ingredienserna tillsätts rör runt isen och häll av smältvattnet.
3.Tillsätt ingredienserna och börja gärna med den billigaste.
4. Rör varsamt 5 ? 6 varv längs insidan av rörglaset.
5. Sila upp i cocktailglas som du kylt innan.
6. Garnera (oliver, cocktailbär etc ).
7. Servera omedelbart, varma cocktails gör ingen glad!
Mattias Fineman
2000-11-20