Jag har nästan alltid en kruka basilika stående i mitt köksfönster. Tyvärr är det inte en av de mera hållbara örtkryddorna, så vintertid klarar den sig bara någon vecka. Det är inget större problem eftersom jag använder den flitigt och då går den åt snabbt.


Över 25 sorter
Det finns väldigt många olika sorters basilika. Dels de med lite större eller mindre blad, men också röd basilika finner man i välsorterade butiker. Dessutom kan man ibland hitta kryddiga basilikasorter, som citron-, kanel- och anisbasilika, men de blir lite mer snäva i sitt användningsområde.
Nu när det är vår är det perfekt tid att så basilikafrö och ha dem inomhus i ett ljust förnster. De kan flytta ut varma sommardagar, men vill inte ha en massa regn. För mig är det enda sättet att "finansiera" min basilikakonsumtion, som annars skulle bli väldigt dyr.
Jag gör mycket pesto och då går det åt en kruka basilika varje gång. Den mixar jag med1/2 dl pinjenötter, ett par vitlöksklyftor och strilar sedan ner 1 1/2 dl god olivolja. Till sist blandar jag i 1 dl färskriven parmesanost. Sedan har jag en god röra till pasta, kyckling eller andra rätter.


Basilika och tomat är som gjorda för varann
Smakerna från basilika och tomat passar otroligt bra tillsammans. Det räcker för att lyfta tomatsalladen att hacka ner lite basilika. Det gör jag gärna i mina tomatsåser också.
Sist, men inte minst tycker jag att bladen från basilika är så vackra att garnera maten med!

Matklubben
2005-02-20