Kanske verkar det väl präktigt att uppmuntra till bra frukostätande. Det har emellertid visat sig i flera stora undersökningar att en väl sammansatt frukost gör att arbetsresultaten förbättras.
För de flesta av oss måste frukosten avätas ganska snabbt och för många barnfamiljer är den en enda stressmåltid. Men en BRA frukost behöver inte ta längre tid än en dålig, bara man vet vad man skall tänka på.

Samma frukost varje dag?
Det finns ingen annan av dagens måltider som vi skulle acceptera såg likadan utjämt. Konstigt nog är det så med frukosten för de flesta. Möjligtvis med undantag för helgerna, då ju också tiden medger lite annat.
Ett bra knep att tycka frukosten är roligare är därför att variera den. En dag med fil/yoghurt, en annan med gröt, någon med ägg och så komplettera detta med smörgås och dryck förstås.
Vill man hålla formen eller rentav gå ner i vikt, så är det ännu viktigare att inte hoppa över frukosten. Då skall man också tänka på att äta naturell yoghurt och inte den med fruktsmak, som ger mer kalorier bla på grund av sockermängden. Smaksätt den själv med färsk frukt efter säsong istället. I det sammanhanget är det också bra att göra sin egen müsli som du finner recept på i kokboken, eller alternativt välja osötad sådan. Hemgjord blir dessutom billigare.

Grovt bröd
Välj sedan ett grövre bröd, tex kokbokens snabba fullkornsbröd, med kött eller ostpålägg och någon grönsak. Den här tiden på året är paprika att rekommendera då den innehåller förhållandevis mycket c-vitamin. Sommartid är tomaterna vitaminrika, när de fått mogna i solen. Te har visat sig hämmande på c-vtaminupptaget i kroppen, så vänta och drick det till sist.
Uppskattar du sedan sylt, marmelad, mjukost och "majonnäsiga" sallader på mackan, så spara det till helgen så bli det lite extra då.

Margareta Schildt-Landgren
2000-01-19