Foccacia och Jalapeñobröd, olivolja och salt... Gott både som tilltugg före maten, på buffén eller till grillningen.

Focaccia
50 g jäst
7 dl ljummet vatten
2,5 tsk salt
1 tsk strösocker
vetemjöl till en lös deg, knappt 1 kg(dvs 0,5 paket)
50 g soltorkade tomater i olja
1-1,5 tsk rosmarin
eller alternativ fyllning:
halverade gröna oliver
0,5 tunt skivad rödlök
1,5 tsk oregano

Smula jästen i en stor bunke. Lös den i lite av vattnet. Häll på resten av vattnet, salt, socker och mjöl enligt ovan. Arbeta degen en bra stund med långa tag för att riktigt dra ut glutentrådarna. Strö över mjöl och låt jäsa till drygt dubbla storleken. Ta några tag i degen så att den kollapsar. Häll ut den på mycket väl mjölat bakbord. Knåda den inte. Dela i två lika stora delar. Mjöla ordentligt. Lägg varje degklump på varsin plåt med bakplåtspapper. Tryck ut till stora, runda och platta bröd som nästan fyller plåten på bredden. Tryck i valfri fyllning. Sätt ugnen på 250°. Sätt in det första brödet så fort ugnen blivit varm. Grädda i 10-15minuter. Ta ut och låt svalna på galler utan bakduk. Baka nästa bröd.

Jalapeñobröd
5 dl vatten (37°)
3 påsar torrjäst
1 tsk socker
1 dl socker
1 dl majsolja
1 l vetemjöl
300 g riven cheddarost
2 dl finhackad inlagd jalapeñopeppar

Häll torrjäst och socker i en stor bunke. Häll på det ljumma vattnet och rör tills jästen har löst sig. Rör ner socker och olja. Tillsätt sedan 3/4 mjöl, lite i taget. Blanda väl, men degen ska vara ganska blöt. Spola den hackade pepparn i kallt vatten annars blir den alldeles för stark. Tillsätt ost och jalapeñopeppar.Arbeta i resten av mjölet och knåda ordentligt. Låt degen jäsa i ca 1 timme. Smörj under tiden en avlång form med olja. Lägg över degen i formen och låt jäsa ytterligare 1 timme. Grädda på 175° i ca 45-50 min.

Maria Dahlquist
2004-01-20