Även i Sverige börjar det bli allt vanligare med bröd till maten. Men bröd kan vara så mycket mer, som tortilla eller dessa olivmuffins som snarare äts som ett tilltugg. De är lättgjorda och otroligt goda!

Ost- och olivmuffins
3 dl vetemjöl
1 dl grahamsmjöl
1 1/2 tsk bakpulver
3 ägg
1 dl olivolja
1 1/2 dl vitt vin eller vatten
1 dl svarta oliver
20 basilikablad
100g lagrad ost
1 tsk gourmetsalt
20 muffinsformar

Sätt ugnen på 200 grader. Ställ formarna på en plåt. Blanda samman vetemjöl, grahamsmjöl och bakpulver i en bunke eller matberedarskål. Knäck i äggen och arbeta in mjölet. Tillsätt olja och vin, lite i taget tills det blir en jämn smet. Hacka oliverna och basilikan. Rör ner hacket i smeten. Klicka smeten i formarna till 2/3 fulla. Strö över saltet, grädda mitt i ugnen ca 15-20 min. Serveras helst nygräddade.

Tortilla
2 dl majsmjöl
1,5 dl grahamsmjöl
1,5 dl vetemjöl
0,5 tsk bakpulver
0,5 tsk havssalt
2 msk olja
1,5 dl vatten

Blanda mjöl, bakpulver och salt. Tillsätt matfett och blanda till en grynig massa. Häll på vatten och arbeta ihop till en smidig deg. Rulla jämna längder som skärs i tolv lika stora bitar. Rulla dem till bollar och låt dem vila under bakduk 20 minuter. Platta till och kavla ut bullarna på mölat bord till rundlar 15-16 cm i diameter. Värm en torr stekpanna. Grädda kakorna 2 minuter på varje sida. Lägg de färdiga tortillas på varandra. Täck med bakduk så att de håller sig mjuka. Förvaras i plastpåse.

Maria Dahlquist
2000-08-02