Vissa njutningsmedel har blivit klassifierade som högtidssymboler och ska endast njutas vid förutbestämda tider. Bland dessa finns det två som är mer högtidsbundna än andra.
Den första är cigarrer som endast ska plockas fram när något ska firas eller när en stolt pappa vill fira sin nyfödda son eller dotter. Den andra är Champagne som också förknippas med firanden och nyårsfester. Helst ska Champagnen bara skålas i om traditionen får sin vilja fram. Men båda dessa grupper är allt för stora njutningar för att inte njutas av oftare. Denna artikel kommer att handla om den ena av dessa två, Champagne, och hur man matchar den bubbliga välkomstdrycken med förätter, varmrätter och desserter. Fransmännen har delat in drycken i fyra olika familjer: Body, Heart, Spirit och Soul. Dessa famlijer har man sen matchat med olika rätter beroende på hur de har tillagats.

Champagne med kropp (Body):
Nyckelorden för Champagne i kategorin kropp är: kraft, struktur och intensitet. Denna Champagne är, oavsett om den är ung, mognen eller medel, vanligen producerad med en dominans av Pinot Noir och Pinot Meunier, två druvor som skapar distinktiva aromer och ger vinet djup, kraft och vigör. Det är en muskulös Champagne, som njuts för sin doft av violer, kryddor, tryffel, smörighet, virginia tobak och mogen vete.

Champagne med Hjärta (Heart):
Nyckelorden för katergorin hjärta är: generositet, värme och lenhet.Mogna, Brut, ofta årgångsviner, dessa viner är fräscha, lena och alltid välbalanserade. Dessa viner är ofta dominerade av Pinot Noir och Pinot Meunier. De kan vara rosa eller Demi sec. Färgen sträcker sig från gyllenegul till djupt rosa. Om man doftar på den här kategorin är det honung, persika, päron i kanel, karamelliserade apelsiner och pepparkaka dofter som kan dyka upp. I smakpaletten uppskattar vi rundheten och den mjuka karaktären.


Champagne med Andlighet (Spirit):
Nyckelorden är ljus, livlig och delikat. Ständigt hittar man här brut eller blanc de blancs med övervikt på Chardonnay. När de mognar och når sin optimala peak utvecklar de en tydlig karaktär av russin. Champagne med själ är livliga och briljanta som ofta har en grå-gul färg. Bubblorna är lätta, snabba och vackra. Man påminns om färsk frukt och då i synnerhet citrus och exotiska frukter, mint och mandel.


Champagne med Själ (Soul):
Nyckelorden är mognad, komplexitet och rikhet. De bästa årgångarna, de mest kompletta vinerna och samlarobjekt i unika årgångschampagner. Ofrånkomligt är dessa viner mogna, ofta från exceptionellaår. De extremt fina bubblorna, den mogna guldfärgen liksom bärnsten, inspirerar till en nästan religiös upplevelse för många champagneälskare när den intages.

Matklubben
2005-03-19