Oj, vad många chilivarianter det finns! Här ska jag hjälpa till att reda ut begreppen bland de vanligaste!

Spansk peppar är ett samlingsnamn för tex habanero, tabasco & paprika. Chilifrukten innehåller capsaicin som gör att de smakar "hett". Frukterna används i matlagning hela eller i delar, färska, torkade eller rökta.

Namnet "spansk peppar" kommer av att det var spanjorerna som styrde över de områden i Amerika där chilin kommer ifrån. Chilipeppar är således inte släkt med vanlig peppar (Piper nigrum).

Cayenne är mycket het, mörkgrön till röd. Långsmal, ca. 15 cm. Används mycket i cajun- och kreolköket. Går bra att torka och mala till pulver.

Chipotle kallas även chipotle pepper, chipotle chilie, smoked jalapeno pepper. Chipotle är torkad, rökt jalapeno som ger en tydligt rökig smak och samtidigt lite hetta åt grytor och såser mm.

Jalapeno är ljusgrön, mörkgrön eller röd, 5-7 cm lång och 2-3 cm bred. Smaken är frisk, kärv och fyllig. Fruktköttet är saftigt. När den mognar blir den röd och smaken sötare. Jalapenon är mycket populär och passar i de flesta maträtter. I Amerika används den t o m i godis, glass och senap. Röd jalapeno finns också torkad och rökt. Den byter då namn till chipotle.

Peperoni
Mognar från grönt till rött. Frukterna har en cylindrisk form och är något avsmalnande med trubbig spets. Blir 8-12 cm lång och 3-4 cm bred och har ganska tjockt fruktkött. Lite paprikasöt smak med inslag av syra och styrka. Perfekt att woka eller fyll med ost alternativt som stekt grönsak.

Piri Piri introducerades av portugiserna. Det är en av de minsta chilifrukterna endast 2-4 cm lång och kan vara grön eller röd. Använd den till grytor, såser, kyckling, fisk, inlagd i vinäger mm men bör användas med försiktighet.