Det känns väldigt trendigt och rätt att använda citron och lime i maten just nu. Kan tyckas lite konstigt, då denna smaksättning funnits i tusentals år och heller aldrig blivit omodern. Naturligtvishar den asiatiska matlagningsvågen och cross cooking hjälpt till att ge citron och lime dess höga status.

Citron och lime tillhör våra äldsta kulturväxter
Citrusträdetkommer usprungligen från Himalayas östra och södra sluttningar. Samtliga av dessa frukter har bär med klyftor och två skalskikt. Det yttersta är läderartat och grönt, gult eller orange. Det innehåller eteriska oljor. Det inre som är vitt är rikt på pektin och c-vitamin. Själva fruktköttet inuti klyftorna har olika mängd vitaminer (bl a c-vit), fruktsyra och mineraler. Lime innehåller lite lägre mängd c-vitamin än citron, men är rik på kalium, kalcium och fosfor.

Citron i matlagning
- Tvätta alltid citrusfrukten ordentligt i ljummet vatten, speciellt om skalet skall användas. Där kan fortfarande finnas lite besprutningsrester och vax.
- Skall du använda citrussakal i ett recept, så skala av det färgade och inte vita som ger en besk bismak. Det är enklast att använda en potatisskalare.
- För att lättast pressa saften ur en frukt bör den vara rumsvarm och alltså inte kylskåpskall.
-Frys gärna in rester av rivet skal så har du det lättillgängligt till nästa gång.

Margareta Schildt-Landgren
2002-11-26