Citron i alla former är en underbar krydda i matlagning, citronstrimlor, citrongräs, citronpeppar, citronmeliss... ja, det finns nästan oändligt många citrussmaksättare!

Citrongräs
Citrongräs kommer från Sydostasien och är en av de vanligaste kryddorna i den thailändska matlagningen och är en ganska ny krydda hos oss. Den finns mestadels att köpa i asiatiska affärer men börjar komma mer och mer i välsorterade affärer. Citrongräs är en korsning mellan en rotsak och gräs. Tillsammans med koriander, vitlök, ingefära eller chili ges en underbar ren & frisk förening av smaker. Finns inte färst citron gräs att få ta i kan man använda en torkad sort, sereh som finns i indonesiska affärer, eller citonmeliss, citronskal eller citronverbena. Lindrar kolik. Tilsammans med blad från libbsticka och geranium ka man använda citrongräs till ansiktsvatten mot fet hud.


Citronmeliss
Kallas också ?Hjärtans Fröjd?. Bladen är hjärtformade och den får små vita, blekgulablommor, även blåvita och rosa förekommer. De spröda, ljusgröna bladen smakar bäst. Den vill stå i sol till halvskugga i normal trädgårdjord och växer i regel snällt men tål inte kyla. Citronmeliss hör till varje doftträdgård och biträdgård då den locar till sig bin och ger god smak åt honungen. Citronmeliss kan användas vid alla tillfällen då man önskar citronsmak, i sallader, drinkar, soppor, såser eller till fisk. Bladen bör inte kokas med i anrättningar utan tillsättes pga sin starka smak strax före srvering. Citronmeliss kan även användas som örtte, häll kokande vatten över bladen och låt dra i 10 min. Citronmeliss är lugnande och lindrar vid matsmältningsbesvär. Gnid bladen mellan fingrarna och man doftar starkt citron!

Maria Dahlquist
2001-08-15