Många har hört av sig och efterfrågar ett rikigt bra recept på Crème Caramel. En riktig Crème Caramel tar lite tid att göra men det är verkligen värt besväret. Varsågoda, allt inför helgen!

Crème Caramel
5,5 dl standardmjölk
1 dl socker
1 st vaniljstång
3 ägg
3 äggulor

Till glaseringen:
2 dl socker
3/4 dl vatten

Värm ugnen till 175 grader. Koka socker och vatten till glaseringen över måttlig värme i en kastrull. Värm samtidigt en 1-liters porslinsform i ett kärl med hett vatten. Ta upp den ur vattnet så fort karamellen är färdig. Häll karamellen i formen och vippa på denna åt alla håll, så att både botten och sidor täcks med karamell. När karamellen inte rinner längre, lägger man formen upp och ned på ett fat.
Värm mjölken, eventuellt med vaniljstång, tills den just ska sjuda. Lägg på lock och låt vaniljen stå och dra i mjölken, medan ni gör i ordning resten av ingredienserna till äggkrämen. Vispa ner sockret i ägg och gulor lite i taget och vispa tills blandningen är lätt och skummande. Fortsätt att vispa medan ni häller i den heta mjölken i en mycket tunn stråle, nästan droppvis. Sila upp blandningen i den karamellfordrade formen.
Ställ formen i en långpanna och häll i långpannan så mycket kokande vatten, att det når halvvägs upp på formens sidor. Sätt in det hela i nedre tredjedelen av ugnen och sänk värmen till 165 grader. Reglera värmen så att vattnet i formen aldrig riktigt sjuder under gräddningen. Om vattnet sjuder eller kokar blir puddingen lätt gryning inuti. Grädda i 40 minuter eller tills en kniv som sticks ner i puddingen kommer ut ren.
Om man vill servera puddingen varm, ställer man den i ett kärl med kallt vatten i 10 minuter, så att den blir lite fast. Om man skall servera den kall, kyler man den i kylskåp. När man skall stjälpa upp puddingen, för man en tunn kniv mellan puddingen och formens kant, lägger en tallrik över formen och vänder sedan kvickt på alltihop. Om man vill, kan man sjuda 2-3 matskedar vatten i formen, så att man löser upp den karamell som sitter kvar. Sila sedan upp karamellen runt puddingen.

Maria Dahlquist
2001-06-11