Crème fraîche är faktiskt en relativt ny mejeriprodukt som snabbt blivit oumbärlig i köket.
Crème fraîche är en lätt syrad grädde, 34% fett och med god hållbarhet. Den är oslagbar när det gäller att göra goda såser, dressingar och dippor, såväl kalla som varma, det har plötsligt blivit en enkel match. Det bästa med crème fraîche är att den är så användbar och att hur man än använder den, är det svårt att misslyckas.
Till och med i desserten finner den sin plats. Att blanda upp crème fraîche med socker och vispa den så att den går att spritsa, gör att man kan skapa många läckra varianter på sin favoritdessert. Den magra varianten, lättcrème fraîche med endast 17% fett, använder man i huvudsak som bas i dressingar och kalla såser.

Yoghurt.
Yoghurt finns i flera smaker och varianter, allt från frukostyoghurt till dessertyoghurt, naturell yoghurt och matlagningsyoghurt.
Yoghurt framställs genom att man syrar mjölken med yoghurtkultur. Matlagningsyoghurt är ett magert alternativ, endast 8% fett, som bas i dressingar och kalla såser. Den ger också en härlig friskhet i glass och parfaiter.
Det är också gott att krydda yoghurten med örter och vitlök för att sedan använda den som marinad till exempelvis fläskkött och kyckling.

Maria Dahlquist
2004-04-15