Fänkålväxer vild i Sydeuropa längs Medelhavskusterna och har även förvildats till Storbritanniens kuster.
Fänkål har en mild anissmak och fröna förekommer ofta i curryblandningar. Det finns tre typer av fänkål: örtkrydda, grönska och frön och de tre viktigaste sorterna är fröfänkål, trädgårdsfänkål och florentinsk fänkål och det är de två sistnämnda som används som grönsak.
Fänkål är lätt att odla i trädgården bara den får väldränerad jord och en solig växtplats. I Provence kastar man torra fänkålsstjälkar på elden innan man grillar fisk. I Italien äter man råa färnkålsstjälkar efter maten för att undelätta matsmältningen.
Om örtkryddan fänkål inte går att få tag på, går det också bra med det gröna från grönsaken fänkål och dill. Utmärkt till fisk- & skaldjursrätter. Anses uppiggande och som bot vid försvagad syn.

Kokt fänkål med vinaigrette
5 fänkålsstånd
2 tsk salt
1 pressad citron
1 msk fransk senap
1/2 dl olivolja
1 dl rapsolja
färskriven pamesan

Välj ganska små fänkålsstånd. Skär bort en bit av stjälken och dela i klyftor. Koka upp vatten och 1 msk salt i en rymlig kastrull och lägg i fänkålen. Sänk värmen och låt sjuda ca 20 min eller tills de känns mjuka. Häll av vattnet. Pressa citronen och blanda saften med 1 tsk salt och fransk senap. Vispa ner oljorna. Häll dressingen över den varma fänkålen. Strö över parmesan.

Maria Dahlquist
2000-07-22