Fläder är en buske som kan bli upp till 10 m hög. Strax efter midsommar översållas busken av gräddvita blommor och några månader senare av de små purpursvarta bären.

Fläder har i alla tider ansetts ha magiska egenskaper därför att dess ande ansågs skydda de andra örterna och för att hålla häxor borta. Om man står under en fläder på midsommarafton kan man se älvkungen och hans följe gå förbi.
Dessutom är den mycket användbar i köket, dess aromatiska smak påminner om Muskatdruvan och man ska absolut göra saft, sorbet och mousse av den. I Österrike doppar man blomställningarna i tunn pannkakssmet varpå de friteras och serveras som grönsak eller pudras med florsocker till dessert. Underbar i sommarfriska drinkar, t ex med gin eller mousserande vin.

Fläderblomssaft
3 liter
50 stora klasar väl utslagna fläderblommor
2 liter vatten
2 kilo strösocker
30 g citronsyra
3 citroner
natriumbensoat

Skölj blommorna väl och skär bort stjälkarna. Koka vatten och socker ca 10min. Rör ner citronsyran, tvätta citronerna och skiva dem. Varva citroner och blommor i en skål och häll över den varma lagen. Täck över och låt stå i kylskåp 3-5 dygn. Sila och var noga med att inte minsta lilla blomblad mins med, då riskerar du att saften jäser. Var också noggrann med rengöring av flaskorna. Tillsätt natriumbensoat enligt anvisningen på förpckningen

Maria Dahlquist
2000-07-25