Mynta är en vietnamesisk krydda som förekommer i en rad olika varianter.

Mynta är bland det mest promiskuösa man kan tänka sig, de korsar sig vilt kors och tvärs och vips har man flera olika sorters mynta i trädgården. Odla mynta för sig själv annars riskerar du att den invaderar hela kryddlandet.
Mynta används med fördel till lamm, engelsmännen hävdar att myntan gör får till lamm, samt marinader både till kyckling och jordgubbar. Den friskt, svala, saftigheten hos myntan år bra ihop med tomater, gurka, koriander, och yoghurt, kalla soppor, sallader och chutney.
Grönmyntan odlas framförallt i USA där den kallas spearmint och ger smak åt bland annat tuggummi. Grönmyntans olja förädlas för att användas till tandkräm, konfektyrer och läkemedel. Mynta anses lindrande mot feber.

Myntamarinerade kycklingspett
400 g kycklingbröst
Grillspett av trä

Marinad:
2 hackade vitlöksklyftor
3 msk finhackad purjolök
3 msk finhackad mynta
1 dl olja
3/4 dl brun farin
3/4 dl soja
pressad limesaft

Skär kycklingen i tärningar och trä på spetten. Blanda samtliga ingredienser till marinaden och pensla på spetten. Låt marinera minst 30 min. Vänd någongång och pensla andra sidan. Ugnstek spetten på 175C i ca 20minuter.

Maria Dahlquist
2000-07-28