Tyck inte att persilja är banal bara för att den är så vanlig, den är en utsökt baskrydda med sin fräscha, rena smak och är en av våra gamla kulturplantor.

Den vanligaste formen är persilja men det finns också slätbladig persilja. Både blad och stjälkar är rika på den eteriska oljan apiol som ger persiljan den karakteristiska doften och smaken. Persilja passar bra ihop med andra kryddväxter, som i de klassiska kombinationerna bouquet garni och fines herbes.
Milda rätter som nudlar och spannmål vinner mycket på att serveras med persilja. Romarna använde persilja som läkeört och menade att persilja hade dämpande inverkan på för rikligt vindrickande (dvs botade baksmälla). Den anses också ha en förmåga att neutralisera lukten av vitlök.
Persilja är rik på A, B, C-vitamin samt mineraler och kalcium Effektiv vid behandling mot gulsot, reumatiska åkommor och gikt.

Maria Dahlquist
2000-07-23