Rosmarin är egentligen en solälskande buske från Medelhavsområdet.
Rosmarin odlas enklast och bäst i en kruka som flyttas inomhus på vintern. Den uppskattar ljus och sval vinterplacering, t ex inglasat uterum eller växthus. De barrlikande bladen används som krydda och är mörkgröna på översidan och grågröna under.
Rosmarin innehåller eteriska ljor och bittra smakämnensom ger en söt, lite bitter smak. Smaken är mycket genomträngande och man bör använda kryddan sparsamt. Rosmarin passar bäst ensam men vanligt är att den blandas med timjan och andra medelhavskryddor till Herbes de Provence.
Det går bra att låta kryddan koka med i anrättningar. Rosmarin passar bra till vilt och feta kött- & fiskrätter och stekt potatis.Särskilt god är den till lamm och blir väldigt god tillsammans med salvia.Det sägs att den stärker minnet och är högt uppskattad som medicin.

Rosmarinfläta
50 g jäst
7 dl ljummet vatten 37-39°
2 tsk salt
2 msk rosmarin
1 kg specialvetemjöl

Lös jästen i lite av det ljumma vattnet i en stor degbunke. Tillsätt resten av vattnet, salt, rosmarin och allt utom 11/2 deciliter av mjölet. Arbeta degen kraftigt och länge, helst i matberedare. Strö över lite mjöl. Låt dgen jäsa övertäckt i 50 minuter till lite mer än dubbla storleken.Stjälp ut degen på lätt mjölat bakbord. Dela den i 2 delar, den ena något större. Dela den större degbiten i 3 delar. Rulla ut till långa längder. Fgör en fläta. Lägg flatan på bakpaperskläddplåt. Platta till den något. Gör en fläta av den mindre degbiten också. Lägg den ovanpå den första fläta i motsatt flätriktnig.
Jäs brödet i 30- 35 minuter. Värm under tiden ugnen till 175°. baka brödet i nedre deklen avugnen i 70 minuter. Låt brödet svalna på galler utan bakduk.
Tina så xhär:
Sätt in det frysta brödet i kall ugn. Värm ugnen till 125°. Efter cirka 30 minuter är brödet tinat. Skorpan blir faktiskt ännu härligare än när brödet är nybakat.

Maria Dahlquist
2000-08-03