Salvia ? kommer från latinets salvare, frälsa, och är en medicinalväxt. Salvia älskar sol och är mycket dekorativ med sina vackra, blå blommor.

Den trivs bra i vanlig trädgårdsjord men kan frysa bort under kalla vintrar. Salvian är en stark smaksättare. Den är bitter, aromatiskt och har en mycket dominerande smak och med sin lite rökaktiga arom kan det lätt bli för mycket av det goda varför den bör användas med försiktighet.
Man kan skörda bladen året runt och hänga upp dem på tork. De doftar inte så mycket då de torkat men när man smular sönder dem i handen framträder den goda doften igen. När man grillar fisk och kött kan man lägga på hela salviablad, de behöver inte hackas och bladen kan kokas med i rätter, smaken försvinner inte.
Idag är salvian mest populär i anka och gås, i färser och i fyllningar i lamm, vilt och fläsk och förenar sig utmärkt med de påtagliga smakerna hos musslor. Salvia kan användas tillsammans med många andra kryddörter, persilja, mynta, mejram, oregano och basilika. Till fet fisk används salvia ofta tillsammans med timjan och till griskött tillsammans med rosmarin.

Friterade salviablad
30 stora salviablad
1 äggula
3 msk vetemjöl
1 dl mjölk
1 äggvita
5 dl olja t fritering

Blanda samman äggula ochmjölk till smet. Vispa äggvita till hårt skum och blanda ner. Hetta upp olja till 180C, doppa bladen i smeten och friertera ca 1 min , låt rinna av, salta med havssalt och servera!

Maria Dahlquist
2000-07-26