Nu är det hög tid att få ner vitlöken i jorden för att till nästa sommar kunna skörda egen doftande vitlök från sin trädgård.

Vitlök
Man kan enkeltodla vitlök hemma och man kan med framgång sätta den i såväl sandjord som lerjord eller placera en kruka på en solig fönsterbräda. Plantera stora friska klyftor på 5 cm planteringsdjup, planteringsavstånd 15 cm och radavstånd 25 cm men låt ca en halv cm av den spetsiga toppen sticka upp. Vattna igenom jorden ordentligt. När bladen börjar gulna i juli - augusti året därpå kan man börja skörda.
Skördar du vitlöken tidigare, i juni, får du så kallad färsk vitlök som påminner mycket om purjolök i smaken. Det blir inte själva löken utan de gröna bladen man använder. Klipp lite i sänder av bladen, när de stuckit upp en bit. På så vis fortsätter bladen att växa ett bra tag.De gröna bladen har en mild vitlökssmak och är mycket goda att strö över en sallad. Torka lökarna ovanpå jorden i ca 10 dagar och lägg dem sedan luftigt utomhus men under tak.

Blommor
Eterneller, evighetsblommor, är sköna året runt. De flesta sommarblommor går att torka men somliga förlorar sin färg medan andra är som vackrast torkade.
Torkad lavendel doftar ljuvligt. Att på klassiskt vis sy små påsar av ett fint tyg för att lägga in i linneskåpet är enkelt.Buketterna torkas hängande upp och ner på ett torrt, luftigt och skuggigt ställe.

Maria Dahlquist
2002-09-17