Kanske blir milleniets första Årets kock rentav en kvinna. I finalen till Gastronomiska Akademiens Mejerimedalj finns för första gången på 12 år en kvinna. Den 1 februari tävlar man på Grand hotel i Stockholm och i år har tävlingen upphöjts till att kora en svensk mästare i matlagning.

Varmrätt med lax och en street food-rätt
Av 13 tävlande i semifinalen återstår nu de 6 finalisterna;

Michael Björklund, Restaurang Fond, Göteborg
Danyel Couet, Restaurang Fredsgatan, Stockholm
Christian Hellberg, Restaurang Trägår´n, Göteborg
Andreas Lundh, Restaurang Gastro, Helsingborg
Kristina Nordström, Kattegatt Gastronomi och logi, Torekov
Björn Tagesson, Restaurang Trägår´n, Göteborg

De har alla tränat mängder med timmar de senaste veckorna och hela tiden jobbat mot klockan. Det gäller nämligen att hinna med, även om 5 timmar kan tyckas en lång tid att laga mat generellt. Varmrätten i år består av lax och därutöver är det bara kockarnas fantasi som sätter gränser. Man skall också laga en streetfood-rätt, som är ett alldeles nytt moment i tävlingen. Det innebär ett lunchsnabbmål som kan ätas i farten, tas med till kontoret eller ätas på parkbänken.
Man har byggt upp tävlingkök på Grand och den 1/2 kl. 8 på morgonen sätter tävlingen igång. Ungefär vid 14 på eftermiddagen är alla klara. Då riggas hela Grand om för kvällens Galamiddag. Naturligtvis är menyn en stor upplevelse på kvällen och feststämningen brukar vara hög. Det återkommer jag till i nästa artikel, samt med mer information om vinnaren och recepten förstås.

Margareta Schildt-Landgren
2000-01-31