De lingon som mognar först kallas rålingon och är särskilt rika på det nyttiga fibret pektin. Lingonet är utan tvekan vårt vanligaste hushållsbär. Prova att baka vårt underbara lingonbröd!
Att äta lingon kan vara ett sätt att förebygga hjärt- och kärlsjukdomar eftersom fibrer ser till att man inte för mycket av det onda kolsterolet LDL. Hög nivå av LDL är en av orsakerna till att man drabbas av hjärtinfarkt. Lingon innehåller också e-vitamin som spelar en vikig roll i kroppen immunförsvar och anses ha en viss febernedsättande verkan. Lingon anses också kunna skydda mot olika typer av cancer.
Lingon växer vilt i så gott som hela Sverige. Lingon har plockats och använts i århundraden. Lingonplantan är en liten buske med läderartade mörkgröna blad, som inte fälls på vintern. Allra vackrast är den i september då lingonen mognar i röda klasar. Lingon går bra att frysa.

Lingonbröd
4 dl ljummet vatten
1 dl vetekross
1 dl rågkross
3 tsk salt
3 tsk kummin
3 dl lingonsylt
1 dl russin
1 dl linfrö
1 dl vetekli

Blanda alla ingredienser och låt stå över natten.

2 paket torrjäst
1,8-2 l vetemjöl
5 dl kokande vatten

Blanda jästen ordentligt med mjölet och tillsätt kokande vatten. Blanda allt, degen måste inte knådas. Forma degen till 4 limpor som får jäsa i värmeugn i 50 grader under 15 minuter, jäsningen ska gå fort. Grädda sedan bröden i 225 grader i ungefär 30 minuter.

Maria Dahlquist
2001-09-08