Äntligen är det grilldax! Här kommer vi hela sommaren att presentera de godaste grillsåserna, både till kött och fisk och ge grilltips. Recepten sparas givetvis i kokboken. Lämna gärna förslag, du med, i Matprat!Grilla på!






BBQ-sås

2 msk smör
1 liten finhackad gul lök
1 hackad vitlöksklyfta
1 msk vetemjöl
2 msk farinsocker
1 dl rödvin
2 dl tomatketchup
2 msk worchestersås
2 1/2 dl vatten
1 msk koncentrerad kalvfond
Fräs lök och vitlök utan att de tar färg. Pudra över mjöl, farinsocker och rör om. Häll på rödvin, ketchup, worchestersås, vatten och fond. Låt sjuda i 15 min och sila sedan genom en finsmaskig sil till en len och slät sås.

Grilltips!
? Använder du bambuspett (smala träspett) bör dessa ligga i blöt i minst 30 minuter för att inte bli förkolnade eller börja brinna under grillningen.
? Som vid all annan matlagning: läs alltid igenom hela receptet innan du sätter igång. Då förstår du också tanken bakom momentens ordning.
- För att få grönsakerna att sitta fast på spettet och inte snurra runt över glöden, använd 2 blötlagda träspett. Dubbla spett håller garanterat grönsakerna på plats
- Välj briketter om du ska grilla ett större köttstycke, hel fisk eller fågel. Briketter ger jämn värme under en längre tid.
- Briketter tar längre tid att få färdig, ca 30 min.
- Använd träkol för köttskivor, portionsbitar eller kycklingben. Träkolger godare smak och är lättare att tända.

Maria Dahlquist
2001-06-11