Idag serverar vi två typiska franska rätter, Ratatouille och Moules à la crème. Laga och njut, servera med ett gott vin och låt dig förföras av den goda maten!

Ratatouille
4 personer
1 burk krossade tomater
3 paprikor i olika färger
1 purjolök
1 gul lök
3-4 vitlöksklyftor
1 dl vitt vin
salt peppar
örtkryddor Herbes de Provence
1 msk olivolja

Skär purjolöken i tunna ringar, löken i skivor och paprikorna i strimlor. Hacka vitlök och fräs tillsammans med purjolöken i 1 msk olivolja under omrörning. Tillsätt paprika och fräs utan att den tar färg. Häll ner tomatkross och låt allt blandas väl. Tillsätt vin och de härliga kryddorna. Ratatouille blir ännu bättre av att få stå till sig en stund, till och med flera timmar.

Moules à la crème
2 personer
1 kg musslor
1 finskuren lök
4 hackade vitlöksklyftor
1/2 flaska vitt vin
1,5 dl grädde
Timjan, smör, persilja

Borsta musslorna noga under rinnande vatten med hjälp av en grön svamp. De som är trasiga kastas bort och de som inte stänger sig när man knackar dem mot diskbänkskanten kastas bort.Smält smör i en stor gryta och fräs lök och vitlök till de är glansiga, men inte bruna. Strö i ett par nypor timjan och häll på vinet. Låt sjuda en stund, tillsätt sedan musslorna och koka några minuter tills alla musslor öppnat sig. Häll på grädde och strö över hackad persilja. Servera med nybakad baguette.

Maria Dahlquist
2000-07-09