Recept
(4 personer)
4 tournedos (á 150 g)
Salt och peppar
Stektermometer

Receptet är tänkt att beskriva hur man kan förbereda köttet inför en middag man kan förbereda det flera timmar (eller dagen före) före middagen. Fördelen med detta är att man slipper stå i stekos när gästerna har kommit. En annan fördel är att man inte behöver känna sig stressad, man kan låta tillagningen ta lite längre tid på sig, vilket ger ett bättre resultat.

Förberedelser
Torka av köttbitarna med hushållspapper eller en kökshandduk, salta och peppra köttet samt stek det runt om på hög temperatur. Köttet skall inte stekas färdigt, så fort en sida har fått stekyta är det dags att steka nästa sida. Kyl snabbt ner köttet genom att lägga det i en plastpåse och lägga in den i kylen.

Strax innan middagen
Tag fram köttet någon timme innan tillagning så att det blir rumstempererat och sätt ugnen på 150 grader, lägg upp köttet på en plåt och stick in termometern i en av köttbitarna. Sätt termometern på 55 grader och sätt in köttet ca 20 minuter innan det skall serveras. När köttets innertemperatur är 55 grader har man ?det perfekta köttet?, det är saftigt och mört.

Magnus Foss
2004-05-12