Vi anser oss själva vara så duktiga i Sverige. Vi sorterar, är miljövänliga, köper lokalproducerat och ekologsikt, låter kossorna gå och mysa i ett mossgrönt landskap à la Bregottreklamen. Men… Är det så? Hur kunde vi bli så dumma…. Låt mig få spräcka denna myt om präktiga svenskar.

Jag hade tidigare en restaurang centrala Malmö. Det blir mycket sopor och framförallt glas efter en restaurang. Jag frågade därför sopgubbarna direkt om det fanns någon bra lösning, hur jag bäst kunde sortera soporna samt hur vi bäst kunde underlätta för varandra. Svaret som kom var entydigt – släng allt tillsammans och ge oss et flak öl i veckan så ordnar vi det. Mutsamhälle? Javisst. Så går det till och eftersom jag snart insåg att samtliga restauranger gör likadant följde jag naturligtvis efter. Dels slapp jag dyra kärlkostnader och sopavgifter, dels slapp jag sortera och köra iväg själv. Omoraliskt? Ja, naturligtvis men jag insåg ju att kedjan redan var bruten. Sen dess slänger jag allt direkt i soporna.

I Norge har man slutat med viss sopsortering. Vi tar bilden till sopstationerna och det är mer miljöfarligt än sorteringen. Logiskt!

Kanske vi ska sätta oss ner och fundera över vår sophysteri? Hysteri, tänker du, vi är ju duktiga. Javisst, så duktiga att man inte kan hantera det, det finns inte tillräckligt med resurser så mycket hamnar på samma berg i slutändan i all fall. Där får man för att vara duktig!

Gillar du sushi? Jag också. De restauranger som inte skär upp sin fisk själva, utan köper den färdigskivad (finns även i din affär) har fiskats i Norge, flugits till Asien där den skurits upp och förpackats och sedan flugits tillbaks till oss…. Miljövänligt!

Och hur är det nu med alla våra förpackningar. Jag blir mer och mer irriterad varje gång jag besöker en mataffär. Nu plastar man in paprikor & gurkor, säljer äpplen på inplastade tråg och lök i nät. För att inte tala om de nya Ballerinamuffinsen, har ni spanat in dem? 3-dubbla lager förpackningar.

Sen kan vi ju gå vidare till tandkrämstuber i pappersförpackning (en av mina favoriter, vilken är skillnaden på tandkräm och kaviar i tub, förutom smaken och användningsområdet…?)
Härmed uppmanar jag alla att slänga alla onödiga förpackningar och lämna i affären. Jag vill inte hantera alla onödiga!

Hur har kossorna då det egentligen? Det återkommer jag till i ett senare inlägg…