Siffror visar att Hotell- & restaurangbranschen har fått ett rejält uppsving senaste åren. Det innebär att det börjar bli svårt att få tag på kvalificerat folk och utbildningarna blir fler och fler. Men rapporten från Handels i Göteborg visar även att endast hälften av nyexaminerade återfinns i branschen ett år efter avslutad gymnasieutbildning.
Enligt Hotell- och restauranganställdas förbund (HRF) ligger ändå arbetslösheten på 20%. Den siffran är då svår att förena med Handels siffror samt SAFs där två tredjedelar av företagen haft problem att finna nya medarbetare.
Gymnasieelver som fortsätter utbilda sig inom branschen är låg. De få som läser vidare hamnar ofta i arbetsledande befattningar medan det är mest ont om diskare.Kent persson vid handelshögskolan i Göteborg säger till branschtidningen Restauratören:
-Antalet utbildade som gått till branschen borde ha varit betydligt större.Vi måste nu ta reda på vart de andra har tagit vägen. Det är också betecknande att egentligen bara stockholm har problem med rekrytering.
I Stockholm var 2 166 arbetssökande till nästan 1 500 arbeten under 1998. I resten av landet råder samma siffror.

Maria Dahlquist
2000-11-14