Stora skafferi fyllda med vackra syltburkar existerar knappast idag. Att göra några burkar med egen sylt när bären är som finast och godast är en trevlig sysselsättning en mulen sommardag.
Det är av stor betydelse att bären är av högsta kvalitet även när de skall användas för syltning. Är de lite övermpogna så är risken stor att sylten sedan möglar ganska snabbt. Så hinner du inte göra sylt när de är nyplockade, eller är det kanske strandväder då, så rengör eller skölj bären, snoppa dem eventuellt och frys in dem tills det finns tid och lust.
Vad gäller syltning kan det vara svårt att fördubbla vissa recept, så laga hellre fler satser. Ibland får man för sig att man vill ha en lite mindre söt sylt. Minskas sockermängden så krävs det att sylten fryses eller tullsätts mycket konserveringsmedel. För det är just vad sockret är; konserveringsmedel. Skumma sylten noga, i skummet finns det ofta lite bakterier och mögelsvampar som lätt vidareutvecklas. Häll upp på väl rengjorda burkar, ända upp i kanten så kommer sylten att bli hållbar länge.

Grundrecept för sylt:
2 l bär
1 dl vatten
2 tsk fruktpektin
6 dl strösocker
1 krm natriumbensoat
1 krm kaliumbensoat

Koka bär och vatten 5 min. Blanda samman pektinet och sockret pch rör ner bland bären. Blanda i resten av sockret och koka 5 min. Skumma och tillsätt de båda konserveringsmedlen utrörda först i lite varm sylt. Häll upp på burkar och sätt på lock genast.

Margareta Schildt-Landgren
2001-07-30