Någon gång på slutet av 70-talet smakade jag hemodlade endiver hos en vän i Frankrike. Det var en smakupplevelse som har fått mig att odla mina egna varje år sedan dess. Till att börja med blev det bara några få, men senare dök det upp sorter som inte behövde täckas med jord under drivningen och vi fick en kolonilott med gott om plats. Nu skördar jag tillräckligt många för att laga olika endive rätter.
Hemodling av endiver borde gå bra i Sverige, men jag har inte kunnat finna någon svensk firma som säljer frön.Googlar man 'chicory Zoom' så hittar man ett par engelska som säljer på postorder. Det är viktigt att välja sorten Zoom om man inte vill täcka över rötterna med jord eller sand.

Så på senvår/ försommar då en marktemperatur på fjorton grader uppnåtts. Gallra så avståndet mellan plantorna är minst tjugo centimeter, annars blir rötterna för smala.

När det börjar bli frost på hösten, gräv upp rötterna och skär av blasten tre centimeter från roten.
Plantera dem i krukor, hinkar eller backar som kan täckas över väl. Inte en enda gnutta ljus får tränga igenom,då blir de beska. Det är bäst att använda kompost eller jord som är fri från sniglar och andra kryp. Den skall hållas fuktig, men inte för våt.

Jag planterar några i krukor, sätter en kruka ovanpå med hålen täckta av dubbel svart plast,som hålls på plats med ett gummiband.
Andra sätter jag i en plastback och täcker med dubbla lager gummiduk, som blivit över från ett dammbygge. Ett par ståltrådsbågar stöder duken.
Resten planterar jag i en hink, stjälper en större svart hink över och sätter det hela i en plastsäck.

Krukorna ställer jag nära frysboxens varmluftsutsläpp och får endiver inom några veckor.
Backen får stå i växthuset och hinken ute i trädgården (det kan man säkert inte göra i Sverige). Genom att ställa dem på olika varma platser får jag endiver under en lång tid. Man kan givetvis flytta dem till en varmare plats om man vill få dem att växa fortare.Om man inte skär för nära roten kan man få en ytterligare en skörd.

Det här låter nog krångligare än det är. Under själva odlingssäsongen behöver man inte göra mycket, pysslet kommer när annat trädgårdarbete ligger nere. Man kan pröva med några få krukor till en början, fröna står sig i flera år.
Lönen för mödan består av att kunna skörda krispiga endiver med mycket lite besk smak mitt i vintern. Skördade endiver måste fövaras mörkt för att inte bli beska.