Egentligen krävs det ganska mycket tid samt en glassmaskin för att kunna göra egen glass. Jag skrev om en "genvägsglass" i artikeln om jordgubbar. Det enklaste annars är att utgå ifrån vaniljvisp som finns att köpa i en liten tetraförpackning vid kyldiskarna.

Snabbgjord vaniljglass
Vispa upp vaniljvisp ganska hårt med elvisp. Ett paket brukar räcka till 2-3 personer om de inte är glassfreaks. Häll upp vispet i små runda glas och ställ i frysen. När den frusit halvstel, tryck i pinnar. Efter ca 4-6 timmar har du jättetrevliga glassar, nästan helt hemgjorda. Önskas chokladglass så smält blockchoklad på svag värme i vattenbad. Pensla sedan på de frusna glassarna eller doppa dem i chokladen. Vänd i riven kokos om det är en smak du gillar. Smaksättningen kan även blandas i den vispade vaniljvispen innan den fryses, t ex krossad dajm eller liknande.
Isglass är poppis bland många barn och är enkelt att göra själv. Blanda till barnens favoritsaft, fast gör den relativt stark. Häll upp i små bägare och ställ i frysen. Sätt även här i pinnar när massan frusit till något.
Ofta är det känslan av att ha gjort något alldeles själv som är så härlig. Låt barnen vara med och vispa och blanda!

Margareta Schildt-Landgren
2000-07-28