"Ett äpple om dagen, håller doktorn borta.." kanske man skall ta med en nypa salt idag, men att äpple är nyttigt råder ingen tvekan om. Nu startar den allra bästa tiden för svenska äpplen. Vad vore hösten utan äppelkaka med vaniljsås?
Äpplen innehåller mycket fibrer vilket är bra för magen och tarmarna. Dessutom innehåller de vitaminer, precis som andra frukter och det får vi sällan för mycket av.
Välj helst de svenska äpplena som numera går att köpa stor del av året. Jag tycker det är viktigt att efterfrågan gör att de svenska odlarna kan överleva. Dessutom använder vi här mindre besprutningsmedel än många andra länder, vilket självklart är positivt. Pröva någon gång att lägga ett vaxaktigt, importerat äpple på lagring under en tid och jämför det med ett svenskt äpple.Det svenska ruttnar efter ett tag, precis som jag anser att ett äpple ska. Det importerade kan däremot hålla sig länge....
Välj också äpple efter vad du skall använda det till. Skall det vara ett rent "ätäpple" så är det en smaksak om man gillar syrligt , saftigt eller sötare och mjöligare. I annat fall är det lämpligt att använda en mjölig sort till äppelkaka och mos t ex, men en fast sort om man avser fylla ett helt äpple och ugnsbaka det.

Många äpplesorter ute i handeln
Gravensteiner är ett gulrött, stort äpple som är gott i matlagning. Cox Orange och Ingrid Marie är goda "ätäpplen" som håller sig länge, särskilt Ingrid Marie. James Grive är sött och gult, lite mjöligt. Passar bra även i matlagning. Så har vi Alice, Cox pomona, Signe Tillisch och många andra som jag tycker du skall prova dig fram till för att finna just ditt favoritäpple.

Margareta Schildt-Landgren
2000-09-09