Köttbullar, skinka, gröt och lutfisk känns juliga bara man säger namnen. En del kan man göra extra juliga!

Kanelkryddade julköttbullar (4 port)
3/4 dl havregryn
1 dl mjölk
500 g köttfärs
1 ägg
1 msk riven lök
1 tsk salt, 1 krm svartpeppar
3/4 tsk kanel
1 msk honung
Till stekning: smör

Lägg havregryn och mjölk i en bunke och låt svälla 5 minuter. Tillsätt köttfärs, ägg, lök, kryddor och honung. Blanda väl. Häll upplite kallt vatten i en skål och fukta händerna medan du rullar köttbullarna. Bryn köttbullarna, inte för många åt gången, i en stekpanna med smör. Skaka pannan och vänd köttbullarna så de blir väl brynta runt om. Efterstek dem gärna i mikron eller i en gryta med lite vatten i.

Julbryssel
500 g brysselkål
75 g smör
1 finhackad röd lök
1 tsk fänkålsfrön
1 apelsin
200 g vattenkastanjer

Ta bort fula blad från brysselkålen och koka den 6 minuter i lätt saltat vatten. Häll av vattnet och spola kålen i kallt vatten så att den behåller sin vackra gröna färg. Låt den rinna av. Smält smöret i en kastrull. Finhacka löken och fräs den tillsammans med fänkålsfrön. Riv av det yttersta av apelsinskalet och tillsätt det. Häll av spadet från vattenkastanjerna och låt dem fräsa med en stund. Pressa i saften av 1/2-1 apelsin. Lägg i brysselkålen och hetta upp.

Maria Dahlquist
2004-12-21