Handla mat är något vi alla måste göra, vare sig vi vill eller inte. Därför är det fördelaktigt att man gör allt man kan för att få ut så mycket som möjligt från alla sina besök till mataffären. Och även om man kan spara en del pengar på att gå till en billigare mataffär så är det inte nödvändigtvis det mest effektiva sättet att maximera sina matinköp.

Det är nämligen mer effektivt att använda rätt kreditkort och på så sätt få förmåner och bonusar varje gång du drar ditt kort i en matbutik eller beställer matkassar och matvaror på nätet. Därför tänkte vi ta en närmare titt på de bästa kreditkorten för mataffären.

Vilka förmåner ger ett matkort?

Ett kreditkort för matbutiker – också kallat ett matkort – är ganska självförklarande. Det handlar om kreditkort som ger dig bonusar och andra förmåner när du handlar i utvalda matbutiker.

Till exempel har både ICA Banken och Coop sina egna kreditkort men det finns en rad andra etablerade kreditgivare som också samarbetar med landets matbutiker. Du har med andra ord stora möjligheter att hitta det kort som passar just dig bäst; se bara till att du väljer ett kort med de förmåner du behöver, exempelvis:

  • Bonus – bonuspoäng är den främsta och vanligaste förmånen som matkort ger konsumenter. Varje gång du handlar i en utvald matbutik får du en bonus baserat på det belopp du spenderat. Bonuspoängen kan sedan användas till olika ändamål såsom att betala för matvaror, betala sitt kreditutrymme, etc.
  • Cashbacks – denna förmånen är inte lika vanlig i Sverige som utomlands, men det finns fortfarande de kreditkort som erbjuder det. En cashback innebär att du varje månad får tillbaka en viss procent av de pengar du spenderar i butikerna som kreditkortet är kopplat till. I regel kan cachbacks tas ut i pengar alternativt används till att betala för krediten.
  • Lägre priser – det blir allt vanligare med medlemskap på matbutiker som först och främst erbjuder lägre priser för kunder. ICA:s nya “stammiskort” är ett bra exempel på detta. Med ICA:s kreditkort blir du automatiskt en stammiskund.
  • Extra förmåner – ett bra kreditkort ska även erbjuda andra förmåner, däribland reseförsäkringar, räntefria dagar, och bonusprogram utanför matbutikerna.


Saker att överväga innan du ansöker om ett kreditkort

När det är dags att välja ett nytt matkort är det viktigt att du inte stirrar dig blind på förmånerna som erbjuds då det finns många andra faktorer som avgör vilket matkort som passar dig bäst.

Förutom förmånerna bör du även granska:

Villkor – vad säger villkoren? Hur mycket frihet respektive ansvar har du med kortet och kommer det vara värt det för dig?
Ränta – du vill inte hamna i en situation där du drunknar i räntekostnader varje månad. Idag har nästan alla svenska kreditkort räntefria dagar och du bör inte välja ett kort med över 20% i ränta.
Avgifter – utöver räntan tillkommer andra kostnader såsom en årsavgift, valutapåslag, uttagsavgifter, etc. Se därför till att du har koll på alla olika kostnader som kan tillkomma.

OBS! Alla kreditkort är associerade med viss ekonomisk risk. Därför måste du ha en ordnad ekonomi och sakna betalningsanmärkningar för att bli beviljad ett kreditutrymme. Se alltid till att du verkligen förstår hur kortet kommer fungera för dig innan du ansöker.