Tidigare har det bara varit en del förunnat att kunna köpa färskt kalkonkött. Nu fins kalkon riket över och vi har en påtaglig trend som pekar mot vitt kött. Kycklingkonsumtionen är hög och många kommer att uppskatta kalkonkött lika mycket.

Benfria produkter
Det är framför allt benfria, mindre bitar som kommer att säljas. Det hör samman med att vi i allt större utsträckning vill ha en snabb tillagning och en hel söndagskalkon är inte längre aktuell.
Filé, snitzlar och marinerade grytbitar är det övervägande sortimentet och endast en mindre stek och ett helt bröst är tänkt att tillagas åt många.
Kalkon är mager mat; endast 1 % fetthalt, förutom lårsteken som har 6 %. Det innehåller dessutom mycket och bra protein.
I de flesta fall går det utmärkt att tillaga kalkonkött på samma sätt som kyckling. Testa dig fram med dina recept. Se bara till att köttet alltid är genomlagat, så det inte finns dåliga bakterier kvar.

Meleagris gallopavo
Så heter kalkon på latin. Den härstammar från Mexico och östra USA. På 1500-talet kom den över till Europa från aztekerna.
I USA föds det årligen upp ca 300 miljoner kalkoner, jämfört med ca 1 miljon i Sverige.

Matklubben
2005-04-04