Många är vi som odlar våra egna tomater i trädgården, växthuset eller på balkongen. Sannolikt frossar vi i mängder med solvarma tomater under en ganska lång period. Ändå brukar skörden bli stor av bara ett par plantor, ofta större än vad man kan förbruka. Misströsta inte, det finns råd för det också.

För vinterns behov
Skålla tomaterna genom att doppa dem en stund i kokande vatten så att skalet lossnar. Dra bort skalet, halvera dem och skär bortstjälkfästet. Hacka dem och låt rinna av i durkslag eller sil. Frys in i små burkar. Perfekt att använda i pastasåser och gratänger till vintern. Hemlagad tomatsoppa gör du också med tomathacket som bas. Tillsätt 1 l buljong för 4 personer och krydda med salt, peppar och eventuellt örter. Jättegott en kulen höstdag!

Torkade tomater
Gör egna torkade tomater genom att halvera mindre tomater. Större delas i kvartar. Värm ugnen till 75 grader och lägg tomathalvorna på bakpappersklädd plåt. Låt torka i ugnen. Det kan ta alltifrån 1-5 timmar beroende av tomaternas storlek och vattenhalt. Låt eftertorka i ugnen sedan, så att de är helt torra innan de läggs på burk. Gör en god örtolja och lägg dem i när de torkat.

Margareta Schildt-Landgren
2000-08-04