Förr åt man bara semlor en dag på året, nu för tiden äter vi semlor hela vintern. Den stora frågan är varje år - ska mandelmassan blandas med grädden? Ska locket vara skuret till en trekant?
Ordet semla kommer från simila - ett ord på latin som betyder "det finaste vetemjölet". Från början var semlan något av en statussymbol, ett bakverk som människor ur de högre stånden åt och inget för vanligt folk. Detta berodde bland annat på att fattigt folk inte hade råd med vitt vetemjöl. På den tiden fastade alla i flera veckor före påsken och tiden före fastan kallades fastlag. Fastlagen var en fest och glädjens tid då man åt mycket och gärna fet mat, å att man skulle klara fastan bättre. Fettisdagen var den sista dagen i fastlagen och då passade man på att frossa rejält!
Man kan äta semlor på olika sätt. Många äter dem som en vanlig bulle till kaffet. Många lägger semlan i en djup tallrik med het mjölk och äter den med sked, då kallas det hetvägg.

Recept
75 g margarin eller smör
2,5 dl mjölk
25 g jäst
1/4 tsk salt
0,5 dl socker eller sirap
1 tsk stött kardemumma
7,5 dl vetemjöl
1 ägg
Fyllning:
200 g mandelmassa
1 dl mjölk
2 dl vispgrädde
Florsocker

Smält smöret i en kastrull, tillsätt mjölk och värm till 37°. Dela jästen i en bunke. Rör ut jästen med lite av degspadet. Tillsätt resten av spadet, salt, socker eller sirap, kardemumma och nästan allt mjöl. Spara lite mjöl till utbakningen.Arbeta degen tills den blir blank och smidig och släpper kanterna.Jäs degen under duk i ca 30 min. Knåda degen smidig på mjölat bakbord. Baka ut den och forma den till ca l0 semlor. Låt dem jäsa under duk i ca 30 min. Pensla med uppvispat ägg eller mjölk.Grädda i ca 15 min i mitten av ugnen i 200-225°. Låt bullarna kallna på galler under duk. Skär av ett lock på varje bulle. Tag ur en del av inkråmet med en gaffel. Smula sönder det i en skål. Blanda med riven mandelmassa. Tillsätt sedan mjölk och rör till en ganska lös smet. Fördela fyllningen i bullarna. Vispa grädde och lägg en klick i varje. Lägg på locken och sikta florsocker över semlorna.

Maria Dahlquist
2001-02-25