Godissugen?? Prova ett fikon, det mättar godissuget! Fikon var en mycket viktig frukt i biblisk tid. Höjden av välstånd var att kunna sitta under sina egna vin- och fikonträd.
Fikon är både goda och nyttiga. De innehåller en hög halt av både kostfiber och kalcium och innehåller mer fibrer än någon annan vanlig frukt eller grönsak. Dessutom innehåller de inget fett och ingen kolestorol. Ät fikonen naturella eller blötlägg först t ex över natten. Frukterna delas och man äter innanmätet. De äts vanligen till dessert men de smakar också bra tillsammans med kallt kött, t ex kyckling eller skinka. Blanda hackade fikon i müsli, gröt eller bröd. Fikon bör förvaras svalt och sköljas före användning. Soltorkning är naturens egen konserveringsmetod. Fikonens innehåll av vatten sjunker och sockerhalten ökar, sockret kan t o m bilda kristaller utanpå fikonet.
Fikon säljs alltid mogna. De är mycket mjuka och ömtåliga och tål ingen lagring. De bör förvaras på svalt ställe i högst två dagar. Omogna fikon innehåller mjölksaft som förutom att ge frukterna en skarp smak också irriterar huden. När fikonen mognar omvandlas saften till socker. Färska fikon har violett skal med matt yta. Den violetta färgen består under mognaden. Det finns också fikonsorter vars skal skiftar från vitt eller grönt till gult under mognaden. Fruktköttet är ljusrött med en mängd små kärnor. Färska fikon har fin smak med lätt syrlighet och något söt arom och är mindre söta än torkade.
Fikon förekommer än idag mest i medelhavsområdet, särskilt i Turkiet och är ett brett och ständigt grönt träd som i Medelhavsområdet kan bli hela 10 m högt. Fikon importeras från länderna runt Medelhavet maj-oktober, resten av året från bl a Brasilien. Färska fikon bör förvaras i 0-4°C. Ideal förvaring vid 0°C och 90-95% relativ fuktighet, då hållbar 1-2 veckor.

Odling
I södra Sverige går det att odla fikon utomhus, mot en solig husvägg i lä, särskilt om du vintertäcker den sedan. Fikonträdet vill gärna duschas och ha rejält med vatten, men duscha bara på förmiddagen så att vattnet hinner dunsta innan natten, den kan annars drabbas av svampangrepp. Klipps något vid behov, men är ej nödvändigt så länge det inte är för stort. Krukodlade fikonträd kan faktiskt ge ett 30-tal fikon som är underbart goda. De måste inte beskäras om de inte är för stora men om du gör det, ta vara på sticklingarna.

Maria Dahlquist
2001-03-05