I år sammanfaller nästan Fars dag med firandet av Mårten Gås den 10 november. Passa på att slå ihop det hela och laga en god gåsmiddag för både pappor och alla andra!

Gåsmiddag en skånsk tradition
Vår Gås på Mårtens afton och amerikanernas tacksägelsekalkon kommer ursprungligen från de stora skördefesterna då det fanns tillgång till mat i mängder. Seden med gåsmiddag är typisk skånsk, men väl applicerbar runtom i landet. Är det svårt att få tag i gås, välj istället kalkon!
Traditionellt sett äter man svartsoppa som förrätt. Numera köper de flesta den färdig men ursprungligen görs den på svin- eller gåsblod och många brukar tycker att det smakar lite av pepparkaka, eftersom den innehåller liknande kryddor. Till soppan serveras renskurna köttärningar från det kokta gåskråset, som består av hals, muskelmage och hjärta. Ett fullgott alternativ till svartsoppan är numera sparrissoppa...
Själva gåsen steks hel i ugnen på 175 grader ca 2-3 timmar och serveras tillsammans med rödkål, potatis och sås. Som med all fågel är det viktigt att den blir ordentligt genomstekt.

Avslutningen
En riktig äppelkaka avslutar denna något maffiga måltid. Det brukar aldrig vara någon som går hungrig från bordet om man säger. Äppelkakan görs på "mosiga" äpplen som sedan varvas med ströbröd eller stötta skorpor. Den gräddas därefter i 225 grader ca 1/2 timme. Serveras något avsvalnad lämpligtvis med vaniljsås till.
Låt middagen ta dagen i anspråk att tillaga och njut sedan av den tillsammans med familj eller vänner under många timmar, så sjunker maten ner efter hand.

Margareta Schildt-Landgren
2000-11-06