Fläskfilé är kanske den mest populära köttbiten i Sverige. Det är en fin köttbit, den magraste och möraste på grisen. Fläskfilé är flexibelt och enkelt att tillaga, och gör sig absolut bäst i sin enkelhet som en god bit stekt eller grillat kött.

Hur man tillagar en god fläskfilé:

En väl tillagad fläskfilé ska vara saftig, mör, och ha en fin stek- eller grillyta. Det första man bör tänka på är att använda sig av en köttbit av god kvalitet. Oavsett hur omsorgsfullt man tillagar sin fläskfilé går det inte att kompensera för en dålig bit kött. Ekologiskt är bokstavligt talat den närmaste vägen till en god köttupplevelse. När man sedan jämför de olika ekologiska fläskfilébitarna i köttdisken bör man välja den med rödast nyans på köttet. Det indikerar att köttet är saftigt.




Väl hemma i köket bör man se till att fläskfilén når rumstemperatur innan man börjar tillaga den. Det viktigaste i beredningen av fläskfilén är att putsa bort den stora senan i ena änden av köttbiten, och även övriga senbitar om sådana finns på köttet. Fettet kan däremot vara kvar då det ger mycket smak. Om man är känslig kan man dock putsa bort det med.


Det går att tillaga fläskfilén på ett par olika sätt. Det mest klassiska är antingen helstekt/grillad, fylld, eller som medaljonger. Det går även att strimla fläskfilén för stekning eller wok, även om en annan billigare bit fläskkött gör sig bättre i detta syfte.



  • Om man ska göra den helstekt - vik in och knyt upp den tunnare änden av fläskfilén så du får en stor, uniform, och jämntjock bit.
  • Om man ska fylla - gör ett snitt centralt på längden som går åtminstone ¾-dels väg genom filén. Vik ut fläskfilén så den ligger som en enda tunnare unison bit kött. Täck fläskfilén med plastfilm, och banka ut fläskfilén för att göra den tunnare. Sprid sedan ut fyllning på den utbankade fläskfilén. Sprid inte fyllningen över hela köttbiten, utan lämna kanterna på långsidorna för att fläskfilén ska gå samman åter när man sedan rullar ihop köttbiten. Efter att ha rullat ihop den fyllda fläskfilén, knyt ihop ett par varv med ett stektåligt snöre.


  • Om man ska göra fläskfilémedaljonger - skiva upp i jämntjocka bitar som åtminstone mäter ett par centimeter styck, så de klarar av att hålla sig saftiga under stekning.


  • Om man ska strimla – gör ett snitt centralt på längden som åtminstone går ¾-dels väg genom fläskfilén. Täck fläskfilén med plastfilm, och banka ut fläskfilén för att göra den tunnare. Skär sedan upp fläskfilén för att få önskad form på strimlorna.

Fläskfilé & temperatur

Fläskfilén är en ganska tunn bit kött. Därför kan man steka den i panna enda tills den är klar. För ett riktigt saftigt resultat rekommenderas ändå att man steker den på hög värme någon minut på varje sida för att få en fin stekyta, och sedan kör den i ugnen på ganska låg temperatur. Om du har köpt en bra ekologisk fläskfilé behöver fläskfilén inte ha en innertemperatur som är högre än 65 grader. Då kommer den vara lätt rosa inuti och riktigt saftig. Om man använder sig av en termometer bör man ta ut fläskfilén när dess innertemperatur är strax under 65 grader. När fläskfilén sedan är ute ur ugnen behöver den vila ett par minuter. Under den tiden stiger innertemperaturen ytterligare ett par grader och fläskfilén blir färdiglagad. Eventuella bakterier i köttet försvinner dock först vid en något högre temperatur. Om köttbiten är av något mer tveksam kvalitet bör den den tillagas tills dessa att den når 72 grader i innertemperatur.