Tyvärr blir fler och fler människor överkänsliga mot vissa ämnen och utvecklar allergier. För en del är det svårt att finna alternativa lösningar till vissa ingredienser. Vad menas egentligen med laktos- & glutenintolerans?
Glutenintolerans innebär att man är överkänslig mot ett av de fyra sädesslagen vete, korn, havre och råg. Anledningen är att dessa sädesslag innehåller gluten, vilket är det protein som ger dessa mjöler deras bakegenskaper och jäsningbenägenhet.
Celiaki - glutenintolerans - kan beskrivas som en tunntarmssjukdom. Gluten orsakar en inflammation på slemhinnan i tarmen vilket leder till att man inte kan kan tillgodogöra sig födan på ett normalt sätt, vilket i sin tur leder till näringsbrist. Gluten finns i mjöl, flingor och gryn av vete, korn, råg och havre. Det kan även finnas i makaroner, nudlar, spaghetti, soppor, såser, välling, charkuteriprodukter, köttbullar, fiskbullar och konfektyrer. I livsmedelshandeln finns nuförtiden glutenfria produkter att köpa, såsom brödmix, mjöl och spaghetti.Glutenfria mjöler är t ex bovete, johannesbrödsmjöl, polentagryn (majs), sagogryn, guarnkärnmjöl.
Glutenintolerans är tio gånger vanligare bland reumatiker och diabetiker. Man tror att glutenintolerans beror på ärtfliga faktorer och anses vara livslång och obotlig, även om tillståndet kan förbättras genom glutenfri kost.

Pannkakor
10-12 st glutenfria - kan göras mjölkfria

3 ägg
4 1/2 dl mjölk
1/2 tsk salt
1 1/2 dl glutenfri mjölmix (Semper eller Finax)
2 msk smält margarin

Vispa samman vätska, salt och mix. Vispa i äggen och fettet. Grädda tunna pannkakor eller plättar på medelvärme. Fett behövs bara till första pannkakan.Mjölkfria pannkakor: Använd de proteinlåga mixerna, använd mjölkfritt margarin, byt ut mjölken mot mjölkersättning (t ex SojaSemp), havremjölk (OBS! ej glutenfritt) eller använd vatten.

Maria Dahlquist
2000-08-17